D-588 tÌpusú mentő-vontató gépjármű

A fejlesztés története

Az 1970-es évek elején szükségessé vált egy új, korszerű műszaki mentõ-vontató gépjármû rendszerbe állítása. A szakértõi munkacsoport elõzetes elemzést végzett, és az elemzés eredményeként a D-566-os jármûcsalád négytengelyes változatát választották ki a kifejlesztendő mentő-vontató gépjármű bázisjármûvéül.

A jármű fejlesztése a Haditechnikai Intézet feladata lett, és 1974-ben a Csepeli Autógyár fővállalkozásában elkészült a D-588 típusjelű mentő-vontató gépjármű mintapéldánya. A korábban tervezett „Vagon” fedőnevű témában 4 tagból álló 8x8-as típuscsaládot dolgoztak ki, de csak egy került részletes megtervezésre D-588 jellel. 

Az elvégzett vizsgálatok és próbák alapján a kifejlesztett D-588 típusú mentő-vontató gépjárművet a hetvenes évek műszaki színvonalának megfelelő haditechnikai eszközként értékelték. A viszonylag magas ára és a fejlesztési koncepcióban bekövetkezett változás miatt nem rendszeresítették. Összesen 2 db épült meg, az elnevezése Mátra volt. Az új elképzelés takarékossági okokból egy olcsóbb, egyszerűbb mentő-vontató kialakítását célozta meg a háromtengelyes D-566 típusú járműre épített mechanikus működtetésű daruszerkezet adaptálásával. A HTI megtervezte az új szerelődarus műszakiment ő változatot, de ezt a Pc. és Gépjármű Tech. Főnökség nem fogadta el, mivel túl bonyolultnak tartotta. Ehelyett a régi Daimond amerikai teherautókon lévő primitív 1944-es csigasoros, emelőbakokra szerelt rendszert lemásoltatta és újonnan legyártva szereltette D-566.02 alvázakra. Ezzel sikerült konzerválnia azt a rendszert, amely 1948-ban került az akkori Magyar Honvédség állományába.

 

 

D-588 mentő-vontató gépjármű D-588 mentő-vontató gépjármű D-588 mentő-vontató gépjármű
A D-588 Mátra mentő-vontató a HTI udvarán A D-588 Mátra mentő-vontató prototípusa T-55 harckocsit csörlőz a trailerre

 

Forrás: Hajdú Ferenc - Sárhidai Gyula: A Magyar Királyi Honvéd Haditechnikai Intézettől a HM Technológiai Hivatalig (HM Technológiai Hivatal, 2005)

Fejlesztésben részvevő osztályok: