Dr. Ráth Tamás: Gyulaffy Bélára emlékezve (Haditechnika: 2010/2. szám.)

Hosszú betegség után meghalt barátunk és szeretett kollégánk, Gyulaffy Béla. A Haditechnikai Intézet, a Technológiai Hivatal volt és jelenlegi munkatársai kísérték el utolsó útjára.

Gyulaffy Béla a magyar haditechnikai kutatás-fejlesztés egyik emblematikus személye volt. Fiatalkora óta dolgozott különböző fejlesztési témákban mint munkatárs, majd önálló témavezető. Az általa elért eredményeket mindig megbecsülte a Magyar Honvédség. Ha jellemezni akarjuk, elsősorban személyének sokszínűségét, munkájának precizitását kell kiemelnünk. Szerény magatartásával, halk szavú véleményalkotásával tiszteletet és tekintélyt varázsolt maga köré. Kollégái tudták, hogy a vele együtt gondolkodás és munka mindig közelebb vitt a megoldáshoz.

A sok téma közül egyet érdemes említeni, mégpedig azt, amellyel megelőzte az alkalmazók igényét, és nemzetközi vonatkozásban is az élenjárók közé sorolódott. A pilóta nélküli repülőgép magyar fejlesztésének elindulása óta annak témavezetője és tevékeny, alkotó konstruktőri munkása volt.

A magyar-csehszlovák kooperációban elkezdett fejlesztés számára igazi megmérettetést jelentett, és ma már elmondható, hogy ötletei, kísérleti eredményei meghatározóak voltak a programban, a külföldi szakemberek is gyakran hozzá fordultak tanácsért. Az új szárnyprofil-kialakítás, a háromtollú légcsavarötlet mellett a Wankel-motor alkalmazása, a fedélzeti automatika és a különböző felderítő elektronikai megoldások teljes skálájának kialakítása mind úttörő volt. A próbarepültetéseket azok sikereivel és kudarcaival együtt méltóságteljesen végezte.

Ténykedése során széles körű kapcsolatot épített ki a fejlesztő cégekkel és egyetemi tanszékekkel. Tudásával, tapasztalatával elismerést szerzett, így magas szinten képviselte a Magyar Honvédség fejlesztő mérnöki közösségét. Gyulaffy Béla ötletgazdagságával és örökös tenni akarásával egyik oszlopos tagja volt a magyar haditechnikai kutatók-fejlesztők két nagy szervezetének, a Haditechnikai Intézetnek és a Technológiai Hivatalnak.

Az új eljárások és kísérletek kutatása teljesen betöltötte hivatalos és magánéletét, a betegségével kapcsolatos vizsgálatok részleteit is elemezte, és még az utolsó pillanatokban is hitte, hogy a tudomány eredményei gyógyulást hoznak.

Gyulaffy Béla nagyszerű ember és kolléga volt: őrizzük meg emlékét munkánkkal, helytállásunkkal!

 

Gyulaffy Béla repülésre készíti elő a magyar pilóta nélküli repülőgépet

Gyulaffy Béla repülésre készíti elő a magyar pilóta nélküli repülőgépet

 

 Norman Ray, a NATO főtitkárának fegyverzetért felelős helyettese Gyulaffy Béla bemutatóját hallgatja

A kép előterében Norman Ray, a NATO főtitkárának fegyverzetért felelős helyettese Gyulaffy Béla bemutatóját hallgatja

 

 MI-24D bal oldali (a képen jobb oldalon látható) konzolján Gyulaffy Béla egyik munkája, a képfelderítő konténer

MI-24D bal oldali (a képen jobb oldalon látható) konzolján Gyulaffy Béla egyik munkája, a képfelderítő konténer

Gyulaffy Béla a C+D kiállításon

 Gyulaffy Béla a C+D kiállításon

Forrás cikk: 
Haditechnika 2010/2